Flymibo

Dit verhaal is uit de tijd dat er nog geen corona bestond. Dat we nog kusten bij het afscheid. Dicht opeengepakt in de rij stonden bij de gate. Met onze konten langs elkaar schuurden bij het wegstoppen van onze handbagage. Elkaar nog de hele vlucht voelden en roken. Wat een heerlijke tijd.

We zijn onderweg naar Kopenhagen. Godzijdank niet vanaf Eindhoven met z’n verschrikkelijke dranghekken die je buiten in de regen naar het juiste toestel dwingen als vee naar de slachtbank. We vliegen vanaf Schiphol. Druk, heerlijk, veel mensen te zien, mooie en hele lelijke mensen, gehaaste en uitbundige, en wij in opperbeste stemming want de vakantie is begonnen.

Uurtje later op Kastrup. Lunchen voor een godsvermogen, ons vergapen aan de Deense taal.  Op schrift goed te volgen,  maar volstrekt onverstaanbaar. Ontspannen overstap op de middagvlucht naar luchthaven Vágar, op de Faeröer Eilanden. Bij de gate een makkelijke sfeer, gezellig druk. 

Welkom aan boord van Atlantic Air.

Ik weet niet meer waar ik het las. Op de Faeröer Eilanden wonen niet veel mensen. En er gaan niet heel veel toeristen naar toe. En dat betekent dat de vluchten van Atlantic Air er erg gemoedelijk aan toe gaan. Mensen kennen elkaar, zijn onderweg naar huis, begin van het weekend.

Omhoog, Oostzee, Jutland, Noordzee, Atlantische oceaan, naar beneden. Iets minder dan twee uur vliegen.

De riemen mogen los en mensen staan op. Kruipen bij elkaar,  er vindt een reshuffling van de toegewezen zitplaatsen plaats, lijkt het wel. Geanimeerde gesprekken, gelach. Is dit een bedrijfsuitje, of de lokale voetbalvereniging die samen onderweg is? Daar heeft het meer van weg dan van de gemiddelde vlucht naar noem een plek waar ik ooit naar toe ben gevlogen.

De bemanning komt langs met de catering. Vrolijk, uitnodigend, gul. Wat wilt u allemaal drinken. Drie drankjes, voor het gemak. Fris kan, bier, sterk, zeg het maar. Gin tonic is een goede suggestie. De bar is geopend.

We bevinden ons in een vliegende kroeg. Gezelligheid alom, aanspraak in het Faeröers, Deens en Engels. We zijn one of the guys. Nog maar een gin tonic dan. Het is een vrolijke boel aan boord. En het valt nog heel niet mee om iedereen weer op tijd in de riemen te hebben om de landing in te zetten.

We staan weer veilig op de grond, in de kroeg gaan de lampen aan, het feestritje zit er op. Mensen begroeten elkaar en nemen afscheid. Met zo veel vriendelijkheid en gezelligheid is het bijna jammer om van boord te gaan. Komende week maken we een rondtoer, wie weet komen we nog iemand tegen. We zijn dik duizend kilometer van huis, maar het voelt goed, bekend, vertrouwd. De vrijdagmiddagvlucht van Kastrup naar Vágar heeft ons thuis gebracht. Skál! Op een mooie vakantieweek!

Sprak dit verhaal je aan? Deel het op je Facebook en Twitter!
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties