Eisenhower

Klopt dat wel? ‘Urgente zaken zijn zelden belangrijk. Belangrijke zaken zijn zelden urgent’   (Dwight Eisenhower).

De champagne kurk heeft een voor altijd een zichtbare deuk in het net gestucte plafond geschoten. Een mooi aandenken aan deze niet in woorden te vatten memorabele avond. De frisse bubbels borrelen het genoeglijke oliebollenvet in je maag net iets te ver omhoog. Gelukkig Nieuwjaar! zoen, zoen, smak, smak, even blijven hangen in een omhelzing. Hoe heerlijk kan een nieuw jaar beginnen? 

En dan na het vuurwerk de onvermijdelijke vraag ‘En? Heb jíj nog goede voornemens?’ 
Net nu je lekker met geliefden, familie en vrienden onmatig van bubbels en vettigheid zit te genieten, samen, het oude jaar uit en het nieuwe jaar in gaat omdat één of andere spelletje of cabaretier met baard, jullie toch aan het lachen heeft weten te maken, net op dat moment word je door die vraag ‘En? Heb jij nog goede voornemens? uit het moment getrokken. 

Lijstjes, modelletjes om de rijke werkelijkheid te kunnen vatten, wie is er niet dol op? Ik in ieder geval wel. Er is een florerende bedrijfstak die trainingen geeft hoe je jouw leven kunt verbeteren, lees vereenvoudigen, door vaardig te worden in de modelmatige abstractie van wat het leven jou in overvloed toebedeeld. Je zou er beter van worden. Jezelf kunnen ontwikkelen. Gelukkiger worden. Beter presteren. Meer kunnen doen. Het kennen van elkaars kleuren zou ook het ‘teamwork’ verbeteren. Sommige mensen krijgen er jeuk van op niet nader te benoemen plaatsen. Ik bén níet een karikatuur van rood, groen, geel of blauw. En ik word er ook niet beter van als mijn teamgenoten mij leren kennen als ‘alle kleuren, afhankelijk van de situatie en de anderen’. Hou eens op met die onzin en zie en waardeer mij gewoon als de mens zoals ik ben. Het kleurenmodel is slechts een hulpmiddeltje zegt de ervaren trainer dan. Okay dan.

Eén van mijn favoriete modellen is de matrix van Dwight D. Eisenhower (1890-1969). Ook wel Ike genoemd, maar dan niet Ike van Tina T. Interessant leven had die man overigens. Opgegroeid in Kansas in arm gezin met 6 broers, moeder pacifist, binnen geloofsgemeenschaps Mennonieten, waar hard werken de norm is, getrouwd met Mamie Geneva Doud, kreeg met haar 2 zonen, waarvan één, hun zoon Dwight op 3 jarige leeftijd overleed. Generaal opperbevelhebber tijdens de Tweede Wereldoorlog en later van de NAVO. 34e president van de Verenigde Staten. Bekend van de dominotheorie, die moest voorkomen dat (Zuidoost-)Azië in de greep van het communisme kwam. En dus ook een modelletje, een matrix. Snap je meteen met zo’n leven. Dat je dat wat wilt vereenvoudigen.

Het modelletje helpt vaak verrassend goed. Vooral het inzicht dat urgent vaak dingen zijn die voor een ander urgent zijn, maar eigenlijk niet voor jou. In bijna alle uitleggen van het model worden family en quality time in het vakje belangrijk maar níet urgent gestopt. Mijn goede voornemen is om family en quality time ook urgent te verklaren. Volg je hart, niet je planning. Pak het moment nú. Proost!

Sprak dit verhaal je aan? Deel het op je Facebook en Twitter!
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties