Maria

Met haar man en haar schoonmoeder sjouwt ze door het tuincentrum, in- en in-ongelukkig. Ze is hem zo zat, z’n gedoe en kleinerende gedrag naar haar toe. De onzekerheid van jaren heeft plaats gemaakt voor boosheid en een innerlijk afscheid. Niet dat ze daar iets van laat blijken – kijk, de kerstmarkt wordt alweer opgebouwd, wat vliegt de tijd.

Thuisgekomen en een handvol botte opmerkingen van hem en even zoveel domme lachjes van zijn moeder verder is ze de situatie volledig beu. Ze rukt haar jas van de kapstok, gooit de voordeur achter zich dicht en verdwijnt in het trapportiek. Op een holletje haalt ze de tram en met een bonkend hart rijdt ze mee naar het station. Telefoontjes van thuis negeert ze. Dit gaat niet goed aflopen. Het kan haar niet schelen. Nu is het moment. 

Ze rolt uit de trein en op het perronnetje staat haar prins. Ze lacht zenuwachtig, het is toch wel een rare situatie zo. Zo anders dan alle andere keren. Hij kijkt haar lang aan, dan houdt hij haar stevig vast, kust haar in haar hals en zegt alleen maar: kom.

Hij maakt thee voor haar, ze kruipt dicht tegen hem aan op de bank. Weinig woorden, hij streelt haar zacht, ze wordt er rustig van. 

Zo zitten ze een tijdje, als ze eindelijk probeert te vertellen. Hij sust haar. Laat de woorden maar achterwege, in de stilte is alles al gezegd. Hij steekt wat kaarsen aan en schenkt een groot glas wijn dat ze samen opdrinken.

Waarom vrijen ze niet, als de vorige keer, passievol, gehaast, en ongeoorloofd? Is het de situatie? Dat ze uit boosheid hiernaartoe gekomen is? 

Hij staat op, zegt weer: kom, we gaan naar bed. Slapen. Het zal je wel uitgeput hebben. Ze knikt en gaat niet tegen hem in.

Ze kruipen dicht tegen elkaar aan, zijn armen om haar heen, geen ontkomen aan. 

Dan komt ze overeind. Het is donker, maar ze zoekt zijn ogen. Weet je, zegt ze, en ze zwijgt. Ze zwijgt, houdt haar adem in, als ze hem indringend aankijkt.

Weet je, zegt ze, nu ga ik nooit meer weg.

Nooit meer, zegt hij.

Nooit meer, zegt zij.

Sprak dit verhaal je aan? Deel het op je Facebook en Twitter!
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Cora
1 maand geleden

Oef, wat een sterk einde, open, beklemmend! Mooi verhaal.