Overlast

Het is stipt zeven uur op zaterdagochtend. De lucht voelt zacht aan, maar op dit uur is de temperatuur nog redelijk koel. Geert zorgt ervoor dat hij zo vroeg mogelijk begint. De richtlijnen van de gemeente stellen dat de stilte uren tussen elf uur ‘s avonds en zeven uur ‘s ochtends moeten worden nageleefd, dus zodra de kerkklok zeven keer luidt staat hij in zijn tuin. 

Al jaren droomt Geert van een mooie, betegelde tuin met een overdekt en verwarmd terras. Nu hij met pensioen is heeft hij eindelijk de tijd om zijn droom te verwerkelijken. Opgewekt loopt hij naar zijn nieuwste aanwinst: de meest geavanceerde schuurmachine van het merk Bosch. Hiermee kan hij het houtwerk preciezer bewerken dan met zijn oude schuurmachine. Geert heeft net zijn geluidsdempende koptelefoon opgezet als een sterke, alles doordringende geur zijn gezicht doet betrekken. Rap kijkt hij om zich heen en dan ziet hij het: hondenpoep, midden op zijn prachtige terras. Verwilderd kijkt hij naar de poep. De tuin is afgesloten met een schutting en hij noch zijn buren hebben een hond. Geïrriteerd pakt hij zijn schep, schept de drol op en mietert hem in de groencontainer. Met een slechter humeur dan waarmee hij de dag begon schuurt Geert zijn boosheid van zich af. 

Zodra het te warm wordt, rond een uur of elf, stopt hij. Normaliter drinkt hij samen met zijn vrouw een bakje koffie in de voorkamer, maar vandaag blijft Geert in de bloedhete tuin, waar de zon inmiddels recht boven staat. Hij verliest zijn terras geen seconde uit het oog. Zijn vrouw drinkt haar koffie alleen. 

De dag gaat gestaag voorbij, maar er is geen hond te bekennen in Geerts tuin. Als de kerkklok 10 uur slaat, werpt hij een laatste blik op zijn schone terras door zijn slaapkamerraam en dan kruipt hij in bed. Morgen gaat de wekker weer vroeg. 
Geert schrikt wakker van zijn wekker en meteen rent hij naar het raam. Daar ligt het, op dezelfde plek, een verse hondendrol. Kwaad instrueert Geert zijn vrouw om bij alle buren na te gaan om het mysterie van de poep te ontrafelen. Zelf heeft hij schuurwerk te doen. Hij houdt de hele dag de wacht op zijn terras. 

Wekenlang vindt Geert iedere ochtend, precies op dezelfde plek hondenpoep op zijn terras. Nachtenlang ligt hij woelend in bed van de frustratie. Zijn vrouw is jaren geleden al naar de zolderkamer vertrokken, dus bij zijn vrouw vindt hij weinig steun. 
Voor de zoveelste nacht ligt Geert wakker. Gedachten over het onrecht en de brutaliteit van het misdrijf dat dag in dag uit plaatsvindt op zijn terrein houden zijn hartslag te hoog om te kunnen ontspannen. Het is half drie als Geert wakker schrikt uit een rusteloze slaap van het geluid van een schel gekef. Hij springt op en dan ziet hij het: langs zijn raam zakt een picknick mand met daarin de chihuahua van zijn schoonmoeder langzaam naar beneden.

Sprak dit verhaal je aan? Deel het op je Facebook en Twitter!
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties