De bal der ballen

De kerstperiode is voor de meeste stellen een maand vol stress. Ze maken ruzie over de taakverdeling, hun financiën en hun schoonouders, zo blijkt uit een Britse studie, onder 3000 Britten. Het gemiddelde stel heeft vier keer per dag ruzie, een vijfde van de stellen overweegt om uit elkaar te gaan tijdens de kerstperiode en 5 procent vraagt zich serieus af de relatie het nieuwe jaar nog wel haalt. 
Nu zijn wij geen Britten maar toch.

Voor sommigen kan Kerst niet vroeg genoeg beginnen. Die zien in elk paasei stiekem al een prachtige gekleurde kerstbal. Krijgen in het vroege voorjaar bij de Jamin dus al inspiratie welke glanzende kleur De Boom dit jaar kan gaan krijgen. Zij weten als eerste dat een veel gekleurde eclectisch met maximale takbelasting volgehangen boom zooo ouderwets en volstrekt uit de mode is. Zij volgen De Bladen om zogenaamd vooruitlopend op de trend van de sterren hen zo goed en budgetvriendelijk mogelijk te kopiëren. Laten zich helemaal gek maken met slimbedachte marketingtrucs waarmee één boom geen boom is en het hele huis in Kerstsfeer omgetoverd moet worden. Sinterklaas wordt overgeslagen, waarmee ook de zwarte pietendiscussie niet gevoerd hoeft te worden.

Tijdens de zomervakantie, op een warme wentelteefjesbestemming, speuren ze leuke toeristenwinkeltjes af naar De Bal der Ballen. Om daarna al slurpend aan hun 7e gratis all inclusive cocktail de Bal der Ballen op het ligbedje naast zich te zien liggen. Ingevet als een kalkoen, met een al bijna even bruine glanzende carcinogene korstige laag.
Kerstfanaten dus voor wie Kerst écht een ding is. Die het hele jaar toewerken naar De Perfecte Kerst. De Perfecte Boom, het Perfecte menu, de Perfecte outfit en Perfect gezellig.

Voor die mensen heeft mijn neef de Kerst counseling ontwikkeld. Zelf geeft hij niets om kerst. Eigenlijk haat hij het. Die opgelegde gezelligheid. De eindeloos lijkende hoeveelheid uren die je met mensen die je het hele jaar nauwelijks spreekt gedwongen bent om aan een tafel gezellig te gaan zitten doen. De zware kost. De darmkrampen. De irritaties die onder invloed van wat glaasjes alcoholica van onder de gebruikelijke oppervlakte venijnig naar boven komen.

Hij houdt wél van gezelligheid. Ook van lekker eten. En ook van een lekker glaasje. Zelfs met de familie. Maar niet op een collectieve verplichte vaste dag. En de boom ziet hij eigenlijk liever tijdens een mooie boswandeling. Helemaal geen kerstversiering dus? Toch wel: Een lekker geurende bos bloemen met een takje groen. Overal in huis kaarsen. Een sinaasappel en citroen met kruidnagels. Glaasje glühwein. Open haard aan. Zijn kerst kan zich zomaar afspelen op willekeurig welke van de 365 dagen van het jaar.
 Zijn Kerst counseling ‘Op naar een stresslesskerst’ heeft maar een paar ingrediënten om kerststress te spreiden:

 • vier kerst of iets anders wanneer, met wie en hoe je dat zelf wilt
• verdeel je aandacht zorgvuldig over jouw geliefden en de kerstversiering
• de Perfecte Kerst bestaat niet
• de Bal der Ballen evenmin.

Sprak dit verhaal je aan? Deel het op je Facebook en Twitter!
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties