Afsluiting

Ik gaf een laatste kus op jouw koude voorhoofd.
Het liefste had ik nog heel even met jou alleen willen zijn.
Gewoon een ‘onderonsje’ broer en zus.
Het zat er niet meer in. 
De laatste minuten om jou nog te kunnen waarnemen waren nu toch écht aangebroken.
Ik wist eigenlijk niet hoe ik me voelde óf hoe ik me zou moeten voelen. 
Er is geen handleiding die je van tevoren even door kunt nemen. 
Je gaat gewoon op die automatische piloot.

Aan jouw gelaat was duidelijk af te lezen dat je een enorme strijd had gestreden. Je was tot het uiterste gedreven.
Je was veranderd in een oude man zo met dat haar achterover gekamd. Was jij het wel? Ik nam me dan ook maar voor dat jij het niet was, zodat dit vreselijke verlies wat dragelijker werd. Toch leek je me wat meer ontspannen dan de eerste keer toen ik jou zo levenloos zag liggen in die kist.
Zij had jou in je trouwpak gestoken. Met je handen ineen gevouwen lag je er keurig bij, maar toch niet zo jij. Ik herkende je alleen aan je afgekloven nagels. 
 
De brandende kaarsen die naast jouw kist stonden gaven de kleine ruimte een weeïge geur. Gelukkig waren er veel bloemstukken die die geur iets maskeerden. Op één van de bloemstukken las ik daar dat kaartje met een laatste groet van één van jouw vrienden. 
 
Met ‘ons team’ hebben wij toen jouw kist moeten sluiten.
Jij en ik weten uit ervaring dat je dit onmogelijk alleen aankan. De ogen van ‘ons team’ ontmoetten elkaar even. Ogen die met dezelfde emotie worstelde. 
 
Het laatste wat ik van jou zag waren jouw voeten. Voeten in witte sokken. Voeten die niet in schoenen zaten. Op dat moment vroeg ik me af wie dit verzonnen had. Ik  moest het maar naast me neerleggen, net zoals vele andere dingen die de revue gepasseerd waren. 
Je werd dichtgeschroefd. Het was voorbij. 
 
Inmiddels zijn wij bijna 5 jaren verder, maar er gaat nog niet een dag voorbij dat ik niet denk aan mijn laatste kus op jouw koude voorhoofd. 
 
Sprak dit verhaal je aan? Deel het op je Facebook en Twitter!
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Loes Krijger
Loes Krijger
1 jaar geleden

Zo pijnlijk mooi en hartverwarmend de liefde van een zus ❤️