Een onvergetelijke moederdag

Een onvergetelijke moederdag

11 mei 2019 0 Door Inge Eusman

Sinds haar vader haar het verhaal had verteld, merkte ze dat haar andere dingen opvielen als ze over straat liep. Zoveel jaren had hij gewacht met het verhaal te vertellen. En dan juist op 5 mei kwam het verhaal er ineens uit. Hoeveel andere verhalen waren nog verstopt in het verleden? Hoeveel andere verhalen zouden een ander beeld geven van zijn jonge jaren. Gelukkig geen strafblad aan over gehouden.

Toen zij zelf iets dergelijks had uitgespookt had ze de wind van voren gekregen. Uit niets bleek toen dat hij zelf ook ervaringsdeskundige was. Ze had het toen, net als haar tante jaren geleden ‘gestolen stadsschoon’ genoemd. Haar moeder was blij geweest met de prachtige takken prunusbloesem. De schrik van de agent aan de deur was snel vergeven en vergeten. 

Het verhaal van haar vader was stukken heldhaftiger. Zeven jaar was hij nog maar. Midden in de oorlogsjaren. Haar oma, moest vanwege pleuritis langdurig het bed houden. Omdat het moederdag was wilde hij zijn moeder extra verwennen. Maar hoe dan? In het perkje voor hun huis stonden prachtige rozen. Het hek was best wel hoog. Toch ging de heenweg helemaal goed. De  doornen prikten. De rozen geurden zacht. Op de terugweg leek het hek stukken hoger. In één vuist hield hij het boeket geklemd, met zijn andere hand klom hij over het hek. Hij was al bijna thuis. Ineens vroeg een barse stem hem wat hij daar deed. De man in uniform greep hem in zijn kraag.

Haar oma schrok zich een hartverzakking toen ze via het spionnetje een geüniformeerde man zag staan. Snel stopte ze de stapel illegale krantjes in de houtkachel. Verstijfd stond ze boven aan de trap, terwijl de agent door het trappenhuis brulde dat haar zoon een kleine crimineel was. Even leek het of de agent de trap op zou gaan, maar hij draaide zich om en liep met klakkende hakken weg. Het moederdagboeket in zijn rechterhand. Een memorabele Moederdag, nu al weer meer dan 75 jaar geleden.

Morgen is het weer moederdag.Ze liep over straat. Ze merkte dat haar andere dingen opvielen. Ze zag een perkje prachtige rozen. De rozen geurden zacht. Het hek was niet al te hoog.  Ik wens alle moeders een onvergetelijke moederdag.

Sprak dit verhaal je aan? Deel het op je Facebook en Twitter!