Grens

Grens

23 maart 2019 0 Door Bea Jansen

Ze slaapt slecht, piekert veel en nu zit ze bij mij in de spreekkamer.

In augustus waren ze naast hen komen wonen. Het was zomer, prachtig weer en ze waren veel buiten geweest. Hartelijke mensen waren het, die gemakkelijk contact maakten. Ze gingen voortvarend klussen in huis en tuin en hadden ook ideeën over de erfafscheiding. De trouwe coniferen die er al twintig jaar stonden wilden ze graag vervangen voor een praktische schutting.

Aanvankelijk waren het gezellige praatjes. Zij had hun de snoeischaar geleend, de vouwladder en de maaimachine. De nieuwe buren boden op hun beurt aan tegelijkertijd ook bij hen te snoeien en opperden een gezamenlijke buitenlamp in de steeg. De nieuwe buurman zou hem wel installeren, geen enkel probleem. Ze werden uitgenodigd voor de barbecue waarbij het fijn was als ze hun eigen salades en vlees of vis mee wilden nemen, want dan wisten ze zeker dat ze lekker aten.

De toon van de buren veranderde toen ze aangaven gehecht te zijn aan de coniferen en het zonde vonden om ze zomaar weg te doen. Ze hadden toch helpen snoeien en toen ze een weekje weg waren de tuin gesproeid? Stiekem verlangde ze naar de herfst, naar wind en kou zodat ze ze niet steeds tegen zou komen.

Het was inmiddels oktober en de buurman kwam via de achterdeur binnen met een zak gemengde tulpenbollen. Hij had ze in de aanbieding gekocht en had ook voor hun een zak. Hij zou ze ook wel even voor ze planten. Ze zei dat ze eigenlijk niet van tulpen hield, dat ze het zulke stakerige bloemen vond. Hij wuifde het weg en begon met planten ondertussen orerend hoe mooi dat zou staan in het voorjaar. Haar keel voelde alsof hij dicht zat en haar hart bonkte in haar keel. Hoe kon ze nu duidelijk maken dat ze niet van dit aardige gebaar gediend was zonder hem te kwetsen? 

De volgende dag sprak ze de buurvrouw en probeerde haar te vertellen dat ze het heel aardig vond, maar dat ze liever baas was in eigen tuin. Het werd geen gezellig gesprek. Hoe kon ze zo ondankbaar zijn, ze hadden alles voor hun buren over want een goed burencontact was belangrijk. Er kwamen nog meer verwijten. Dat ze soms alleen maar groette en niet even een praatje maakte. 

Ik vertel mijn cliënt dat sommige mensen met op het oog aardig gedrag heel grensoverschrijdend kunnen zijn. Als uiteindelijk blijkt dat ze niet goed aanspreekbaar zijn op hun gedrag, dan zit er echter niets anders op dan dat te accepteren. Dat betekent overigens niet dat je moet stoppen met het aangeven van je eigen grenzen. Het enige wat helpt is rustig en duidelijk te blijven. Het contact zal er minder hartelijk door worden, maar dat wordt het sowieso toch.

Elke gelijkenis met bestaande gebeurtenissen en/of personages berust op louter toeval.

Sprak dit verhaal je aan? Deel het op je Facebook en Twitter!