De nacht

Als het een foto was geweest waren er drie beelden die de aandacht hadden getrokken.
De oude man in de witte djellaba met dito haar die schuin vooroverleunend op zijn stok midden op de rechter rijbaan stond.
De man die wijdbeens op zijn brommer zat. Het jongetje dat tegen zijn buik leunde terwijl hij glimlachend schuin omhoog naar de man keek. Het een paar jaar oudere meisje vlak bij de brommer met twee kleine ijsjes in haar hand.
Aan de overkant van de straat twee vrouwen. De een in een zwarte djelabba. De andere in een opvallend kort rokje, een vormeloos leren jack en waarschijnlijk sexy bedoelde, maar eigenlijk nogal plompe laarsjes, die haar in vleeskleurige panty gestoken benen niets extra’s gaven.

Maar het was geen foto. Deze beelden waren onderdeel van één van de drukste straten van Marrakech. Van alle kanten krioelden brommertjes, taxi’s, busjes, handkarren en ezelwagens met halsbrekende toeren over het gatenvolle wegdek tussen de voetgangers door. Als vleermuizen met hun sonar misten de weggebruikers elkaar steeds op een haartje na. Pure magie.

De beelden zetten zich in beweging.

De oude man in de witte djellaba schuifelt zonder op of om te kijken schuin de straat over. De brommertjes en auto’s omzeilen, eerbiedig, zonder claxonneren de oude man. Aan de overkant vangt een andere man, ook in witte djellaba, de grijsaard op. Ze omhelzen elkaar en lopen elkaar ondersteunend uit beeld.

Nagekeken door de vrouw in het korte rokje die inmiddels haar vijfde sigaret opsteekt. De vrouw in de zwarte djellaba wenkt een glanzend zwarte auto. Terwijl de chauffeur het portier openhoudt recht de vrouw op de plompe laarsjes haar rug en doet haar beste poging om te glimlachen. Ze houdt bij het instappen zo lang mogelijk de hand vast van de vrouw in de zwarte djellaba. Het portier sluit, de auto rijdt weg. De vrouw in het zwart verdwijnt ineens schichtig om zich heen kijkend in de drukke medina.

Het meisje naast de brommer likt genietend van haar ijsje. De man op de brommer zegt iets waarop het meisje en het jongetje moeten lachen. Als de ijsjes op zijn klimt het meisje achter de man op de brommer. Met haar armen wijd wapperend als vleugels verdwijnen ze met zijn drieën al toeterend in de nacht.

Sprak dit verhaal je aan? Deel het op je Facebook en Twitter!
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties