Stel niet uit tot morgen

Stel niet uit tot morgen

16 februari 2019 2 Door Bea Jansen

Hoe staat het in de tweede maand van het jaar met uw goede voornemens? Vergeten, kwijtgeraakt of bewust ter zijde geschoven? Mocht het goed gaan met uw voornemens dan hebt u vast een haalbaar doel gesteld dat u meer oplevert dan het u kost. Dat is fijn! Doelen halen geeft een goed gevoel en een goed gevoel vraagt om meer. Wanneer de goede voornemens alweer in de prullenbak liggen is het doel vast te ambitieus geweest en kostte het meer dan het opleverde. Dat geeft een slecht gevoel en dat wil niemand.

Ik las een column van Roos Vonk, hoogleraar sociale psychologie waarin ze aangaf dat we vaak zo aardig kunnen zijn voor een ander, maar het onszelf heel lastig kunnen maken. Als je bezoek krijgt ga je ineens de wc schoonmaken en nog even stofzuigen, omdat dat fijn is voor je gasten. Krijgen we dat bezoek niet dan stellen we het uit. Die wc kan morgen ook nog wel. Wanneer je opruimen en schoonmaken uitstelt heb je er vaak meer werk van. Dat weten we, maar toch doen we er meestal niets mee. Een goed voornemen waar je elke dag mee kunt beginnen zou kunnen zijn net zo aardig te zijn voor je zelf als voor een ander.

Mijn oma zei altijd ‘stel niet uit tot morgen wat je vandaag kunt doen’. Een wijsheid die past bij het verhaal van Roos Vonk. Ruim meteen het gebruikte theezakje op of leeg die prullenbak gelijk maar even in plaats van er nog iets bij te proppen. En natuurlijk gaat dit niet alleen op voor huishoudelijk werk, het geldt ook voor je werk. Als je meteen die mail beantwoordt dan hoeft hij niet op je ‘to do lijst’. Als je dagelijks je boekhouding bijhoudt hoef je er niet één keer in de maand úren aan te zitten. Het fijne is dat het minder tijd kost én het je een goed gevoel geeft. Niets beter voor je motivatie om het morgen weer zo te doen. Mooie wijsheid weer oma, dank je wel!

Sprak dit verhaal je aan? Deel het op je Facebook en Twitter!