Aaifoon

Het is woensdagmiddag, er zijn geen klanten in Mats Foonshop. Vroeger had ik dan vrij, denkt Mat. Wat heb ik fout gedaan dat ik nu moet werken?
Er komt een jongetje binnen, een jaar of zes, schat Mat. Iets erachteraan komt z’n moeder, aan iedere arm een volle boodschappentas.
‘Ik wil een aaifoon!’
‘Ik verkoop andere telefoons.’
‘Ik wil een aaifoon.’
‘Ik verkoop betere telefoons.’
‘Goedkopere toch vooral?’ komt de moeder tussenbeide. ‘En doe niet zo verwend Zoef! Deze meneer heeft een mooie telefoon voor je.’
‘Ik wil een aaifoon!’

Mat zucht en biedt de moeder koffie aan. Ze kijkt hem dankbaar aan, zet haar boodschappentassen neer en haalt luidruchtig haar neus op. ‘Sorry, maar graag.’
Dat mocht ik nooit van mijn moeder, denkt Mat. Dan moest ik m’n neus snuiten in die keiharde stoffen zakdoek die ik altijd in mijn broekzak had. Zal ik haar een papieren zakdoek aanbieden of is dat onbeleefd?

Hij zet een espresso voor haar neer en laat het daarbij.
‘Weet je,’ zegt Mat tegen het jongetje, ‘de jeugd heeft de toekomst. En de toekomst bestaat uit Chinese telefoons. En toevallig heb ik hier een hele mooie Chinese telefoon.’
Mat ziet aan het gezicht van het jongetje wat hij gaat zeggen.
‘En deze,’ gaat hij hard verder terwijl hij van het wandje met felgekleurde telefoonhoesjes een hoesje pakt dat is beplakt met knalgroen hoogpolig tapijt, ‘krijg je erbij. Dan heb je pas een aaifoon.’ Hij pakt een felblauw hoesje waar een grijze haaienvin uitsteekt. ‘Of deze, dan heb je een haaifoon!’

Het jongetje is even stil. ‘Ik wil een aaifoon en je bent mijn moeder niet!’
‘Nee, gelukkig niet,’ zegt de moeder. En als ze Mats blik ziet: ‘ik ben z’n tante, Zoef is van mijn tweelingzus. Vroeger werkte het nog wel eens als ze een dagje vrij wilde, maar hij kreeg het op een gegeven moment door. Toen ik daarstraks pure hagelslag kocht in plaats van melk zei hij ook al dat ik z’n moeder niet was. Het wordt niks meer vandaag.’
Mat weet even niet wat hij moet zeggen. ‘Wil je een borrel?’
Ze haalt luidruchtig haar neus op. ‘Sorry, maar graag.’

Sprak dit verhaal je aan? Deel het op je Facebook en Twitter!
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties