Moeilijke maand

Ze wil deze maand eigenlijk alleen maar in bed blijven liggen. Geen boodschappen doen met  de onvermijdelijke Sinterklaasliedjes en vanaf 6 december meteen de kerstliedjes. Lichtjes verschijnen in winkelcentra, in tuinen en bij de meeste mensen twinkelt er een kerstboom in huis. De korte dagen maken haar al niet blij, maar de vrolijkheid en gezelligheid die bij december blijken te horen, vindt ze het allerergst. Beelden van hoe het zou moeten zijn en nu niet is. Het liefst zou ze deze maand overslaan en dan januari en februari ook maar meteen.

Mijn cliënte is niet de enige. Voor sommige mensen is deze maand heel moeilijk. Omdat het de eerste kerst is zonder een dierbare, omdat het met kerst zo pijnlijk duidelijk is dat je geen kinderen hebt of omdat je geen contact meer hebt met je familie. De rest van het jaar kun je het gemis nog compenseren met vrienden, maar vaak vieren die kerst met familie.

Met mijn cliënte bespreek ik wat ze nodig heeft om deze maand door te komen. Het gemis van haar man en andere familieleden is groot. Ze wil andere mensen niet lastig vallen met haar verdriet, dus houdt ze zich groot. Accepteren dat het verdriet er is geeft al wat ruimte. 

Ze vertelt hoe ze Kerst vroeger vierde, wat ze fijn vond en waar ze goede herinneringen aan bewaart. Het koesteren van herinneringen verzacht de pijn van het verlies een beetje. Meestal vindt ze alleen eten niet erg. Ze dekt de tafel altijd voor zichzelf en probeert gezond te koken. Maar met Kerst voelt het niet fijn om alleen te eten.

Een week later vertelt ze dat een buurvrouw verderop in de straat, die dit jaar weduwe is geworden met haar naar de nachtmis gaat en op eerst kerstdag gaan ze samen eten en wandelen. Dan bedenkt ze dat het misschien toch wel leuk is om een kerststukje te maken voor op tafel.

Ken je zelf mensen die deze periode extra moeilijk vinden of alleen zijn? Een kaartje sturen is al fijn. De Wereld Draait Door had daar ook een mooie actie voor (https://dewerelddraaitdoor.bnnvara.nl/nieuws/help-ouderen-de-kerst-door-stuur-een-kaartje-yung-dwdd). Meedoen kan nog steeds. Omzien naar elkaar kost namelijk niet zo veel.  

Sprak dit verhaal je aan? Deel het op je Facebook en Twitter!
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties