Project

Waarom zat ze niet net als haar vriendinnen gewoon op het strand met dit mooie weer? Waarom kreeg ze het met mooi weer altijd zo op haar heupen? Die onbedwingbare urgentie om een ‘project’ op te pakken. Met een verbetenheid alsof haar leven er van af hing. Hoe heerlijk zou het zijn om gewoon lekker in het zonnetje een koel glas witte wijn te gaan drinken?

Het eerste project dat nú móest gebeuren was het herstel van het houthok. Ooit hadden haar vader en zijzelf in een lange gezellige dag ‘Buurman en Buurman-klussen’, het project houthok met een geweldige ‘a je to’ constructie afgerond. Van die constructie stond nu weinig meer overeind. Het beetje hout dat er nog was werd bij elk buitje kletsnat.

Tijdens het kopje koffie, dat ze staand opdronk, bedacht ze hoe ze het zou aanpakken. Ze doorliep in haar hoofd de fasen van projectmanagement:
1. Creëer draagvlak. ‘Bij wie dan wel? Het moest gewoon nú gebeuren, hoeveel meer draagvlak heb je nodig?’
2. Stel projectteam samen. Ze was alleen thuis. Wel zo gemakkelijk als je projectleider en projectuitvoerder ineen was, kreeg je ook geen discussies
3. Specificeer behoeftes. Een houthok!
4. Ervaar de leverancier. De Big Boss dus (let op: op zaterdag terwijl je natuurlijk nog lang niet klaar bent en er nét achter komt dat je nog wat materialen mist, om 17.00 gesloten).
5. Doe een referentiebezoek. Buitengewoon deprimerend, dan zie je de mooiste houthokken, met designachtige uitstraling. Tip: sla als goedbedoelde doe-het-zelver het referentiebezoek over.
6. Schrijf een goed PID (project inititatie document). ‘Kom op zeg! Een PID voor een houthok; dat is toch gewoon een beetje zagen en schroeven (niet dus).’
7. Streef naar projectoptimalisatie. ‘Dus niet maximalisatie! Het moet voldoen, maar hoeft ook weer niet het houthok der houthokken te worden.’
8. Betrek alle gebruikers. ‘Niet doen! Maakt het project onnodig complex!’
9. Test kritisch. Tip: niet té kritisch, anders komt het project nooit af.
10. Geen big bang. Daarmee bedoelen ze rustig aan en stapje voor stapje.

Na twee dagen was het houthok klaar.

Wat had ze nou helemaal gedaan?
Opmeten, gereedschap zoeken (en niet vinden), schroeven zoeken (en niet vinden, dus maar kopen), hout uitzoeken maar moest drie keer geschilderd worden… toch maar niet, planken uit de stellingkast er toch maar voor gebruikt, alle schroeven erin en er weer uitgehaald, kwamen er aan de andere kant als nare puntjes weer uit, drie keer fietstochtje om meer schroeven te halen (want in eerste instantie te weinig gekocht).

En wat had het haar opgeleverd?
Handen met blaren, nieuwe projecten: Ikea bezoek om stellingkastplanken te gaan kopen, 3 overgebleven latjes, 6 lege doosjes waar de 180 schroeven in hadden gezeten, 6 doosjes schroeven die toch over waren gebleven.
En natuurlijk:
Een houthok om trots op te zijn. ‘A je to’!

Twee belangrijke vragen aan u als lezer:
1. Herkent u iets uit dit project-verhaal?
2. Kent u misschien een aardige handyman die kan helpen bij toekomstige projecten?

Sprak dit verhaal je aan? Deel het op je Facebook en Twitter!
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jos Zuallaert
Jos Zuallaert
2 jaren geleden

Hoe leuk