Workshopje

‘Is het een idee om bij de boekpresentatie een workshopje te doen: hoe schrijf je een verhaal in 500 woorden?’, stond er ineens in onze  groepsapp. Een ander vond het meteen een leuk idee.
Ik niet. Ik ben geen workshopjesgever en ik houd ook niet van workshopjes. Bovendien, als we onze potentiële lezers leren hoe ze zelf zulke leuke stukjes kunnen schrijven, gaan ze dat doen en lezen ze ons niet meer. Maar omdat ik nou eenmaal erg goed heel leuke stukjes van ongeveer vijfhonderd woorden schrijf, en ook de beroerdste niet ben, zal ik schriftelijk wat korte tips geven.

1. Bedenk wat je wilt opschrijven
Dat zal je zelf moeten doen, daar kan niemand je bij helpen. Als je hoofd leeg is en er komt niks, is het gewoon jammer. Dan moet je even een vent (m/v) zijn en ook niks opschrijven. De meeste leeghoofden gaan dan overigens toch aan de slag.

2. Het gaat er niet om wat je zelf interesseert, voelt, vindt, of beleeft
Wees eerlijk, wie is er nou geïnteresseerd in jouw hoogstpersoonlijke mening? Of waar jij zo verdrietig van wordt? De lezer in ieder geval niet, die kent je niet eens. En alle lezers vinden zichzelf en hun eigen zielenroerselen nu eenmaal interessanter. Schrijf dus iets wat je lezer interesseert of wat je lezer verdrietig maakt. Zoek het bij dit laatste niet in de kwaliteit van je stukje.

3. Leer de Woordenlijst Nederlandse Taal en de Leidraad met de officiële spellingregels uit je hoofd
Waarom? Omdat je fouten maakt in je d’s en t’s, omdat je los schrijft wat aan elkaar moet, omdat je geen pannekoek wil zijn. Neem ook de Schrijfwijzer van Renkema door. Geniet Mulisch, Hermans, Reve. En Van der Heijden. Stel het schrijven nog maar even uit, je kunt je tijd beter besteden.

4. Schrap alle overbodige zinnen, woorden en mooimakerij
Denk aan de tips hiervoor en lees je stukje van ten minste duizend woorden nog eens kritisch door. Schrap dan alle onbegrijpelijke uitweidingen en onnavolgbare associaties die niets met je onderwerp te maken hebben. Vergeet niet alle hoogstpersoonlijke beeldspraken en overige stijlfiguren waar je zelf zo trots op bent. Als je eerlijk bent, kom je makkelijk onder de vijfhonderd woorden uit.

5. Glaasje wijn erbij is trouwens ook lekker
Dit is een citaat van mezelf. Het is een mooie, compacte zin die verder geen toelichting behoeft. Die krijg je dus ook niet. Omdat je alles ruim moet zien, is een lekker biertje ook goed.

Zo, de rest zoek je zelf maar uit. Het zal niet veel worden, maar toch succes.

Dit is een stukje van vierhonderdzevenendertig woorden.

Sprak dit verhaal je aan? Deel het op je Facebook en Twitter!
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties