Kerst

En dan gaan de laatste weken van december ineens heel snel en voor je het weet is het Kerst. In aanloop naar de feestdagen komt het bij al mijn cliënten wel even ter sprake. Dan valt me weer op hoe verschillend iedereen deze feestdagen beleeft. De één kijkt er naar uit, verheugt zich op de donkere dagen voor Kerst en kan niet wachten om de boom op te tuigen en het hele huis vol te zetten met kaarsjes en verlichting. De ander ziet er als een berg tegenop en telt de dagen juist af tot het moment dat ze weer gaan lengen.

Ik hoor net zoveel verschillende verhalen als ik cliënten zie. Een greep uit de verhalen van afgelopen dagen: ‘nee hoor, we doen helemaal niks en eten een stampotje, al die opgelegde feestelijkheid, voor mij hoeft dat opgedirkte niet’ of ‘we beginnen kerstavond bij mijn schoonmoeder, de volgende dag komt mijn familie bij mij en gaan we gourmetten en de 2e dag gaan we met vrienden en hun kinderen naar het circus’ of ‘ik vind het leuk en ik vind het verschrikkelijk, er wordt altijd te veel gedronken en dan krijgt er altijd wel iemand ruzie binnen mijn familie’ en ‘juist met Kerst voel ik dat ik alleen ben, de kinderen zijn op vakantie en mijn vriendinnen vieren het bij hun kinderen’…. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Zelf rijden we deze kerst 1100 km in drie dagen om zowel bij de ene familie als bij de andere te kunnen zijn. Je kunt dus wel stellen dat wij het grootste deel van het kerstfeest doorbrengen in de auto. Gelukkig hebben we met het hele gezin gestemd voor de Top 2000 en hebben we nu een eigen hitlijst op Spotify. We hebben onszelf het thema ‘mee-kunnen-zingen-in-de-auto’ opgelegd en ik verheug me nu al op de lange autorit heen en terug. Door de muziek komen de herinneringen aan onze vakanties weer boven en het luidkeels meezingen met Van Dik Hout of Bob Dylan verhoogt het gevoel van saamhorigheid. Wie weet is deze kerst het begin van een nieuwe 1100  kilometer lange traditie, maar ik denk het niet.

In de loop der jaren hebben we zo onze eigen kersttradities ontwikkeld. Voor zoonlief mag gourmetten niet ontbreken, het liefst drie dagen lang, maar dat kan de afzuiginstallatie niet aan. Daarna kijken naar The Grinch én Love Actually, totdat er echt geen glazuur meer op onze tanden zit.

Zelf heb ik niet zo veel met uitgebreide menu’s en de juiste wijn bij de juiste gang, zolang het maar gezellig is. Gedoe met Kerst hangt vaak samen met (te) hoog gespannen of op zijn minst verschillende verwachtingen met teleurstelling tot gevolg. Het helpt al als je je niet gek laten maken door de commercials op tv en de bladen met Het Ideale Kerstdiner. Plaatjes die vaak al in de zomer zijn geschoten.

Wil je je mooiste jurk aan? Doe dat dan vooral, maak je eigen tradities en wees een beetje lief voor elkaar. En, een valse noot vandaag is een mooi lied volgend jaar.

Sprak dit verhaal je aan? Deel het op je Facebook en Twitter!
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties