Steeds vaker uitstekende koffie

Steeds vaker uitstekende koffie

10 juli 2017 0 Door Inge Eusman

Ha die Bert,

Wat een rottig begin van een te zonnig om te werken werkweek. Voordat ik jouw berichtje kreeg was ik ook van plan om met de trein te gaan vandaag. Maar de acties van boze NS medewerkers en jouw berichtje dreven mij weer de auto in. Zou het helpen? Actie voeren tegen de NS? Stel je voor dat alle oververhitte staande treinreizigers, die tijdens de spits tegen vol tarief en halve service reizen in actie zouden komen. Zou dat tot veranderingen bij de NS leiden?

Over lijden gesproken, dat nieuwe werken is bij jullie dus wel een dingetje. Herkenbaar ook. Hoewel bij ons gekozen is voor 70% plaatsen. Dat is toch al weer mooi 10% meer dan bij jullie.

Eigenlijk is bij ons de algemene tevredenheid over HNW (Het Nieuwe Werken dus), wat natuurlijk helemaal niet meer zo nieuw is, best heel groot. Dat komt denk ik omdat bij de invoering van HNW we van een héél erg oud gebouw, vervolgens in een nog ouder tijdelijk gebouw naar een van de mooiste en duurzaamste opgeknapte kantoorgebouwen gingen. Echt serieus waar, een dagelijks genoegen om in zo’n mooi gebouw te mogen werken.

Nu ik het zo opschrijf is de overgang van ouwe zooi naar een prachtig gebouw veranderkundig eigenlijk briljant. Vergroten van pain – gain balance: Eerst grondig de faciliteiten terugschroeven zodat iedereen rock bottom de dag door moet zien te komen om daarna volgens de wet van de remmende voorsprong enorme tevredenheid over de nieuwe situatie te krijgen.

Zoals jij het beschrijft zou het dus wel eens een ingenieuze veranderstrategie kunnen zijn. Het levert zo te horen bij jullie allerlei creatieve activiteiten binnen het pand op. En volgens Darwin is er niets mis met dit soort evolutionaire processen.

Hoe prachtig ons gebouw ook is, HNW is ook bij ons soms een dingetje. Overigens heb ik alleen op de allereerste dag dat ons gerenoveerde gebouw open was gezien dat alle werkplekken bezet waren. Er is dus bij ons wel genoeg plek. Maarrrrr niet altijd de plek die je zou willen. De drie stiltekamertjes per vlek zijn voor forenzen natuurlijk een soort fata-morgana. Soms denk je dat er eentje gedurende de dag vrij is, blijkt dat er toch nog ergens in een hoekje een persoonlijk eigendom, zeg maar een ‘handdoek’ ligt van een collega die in geen velden of wegen te bekennen is.

Zelf zie ik grote voordelen van HNW;  ik start meestal thuis aan het ontbijt (uitstekende koffie overigens) om daarna file vrij naar kantoor te rijden. Kantoor vind ik zelf een nogal mooi woord. Straalt iets gezelligs en degelijks uit. De hele dag is het zeker gezellig, maar soms zo gezellig dat het voor mij net effe te druk is om geconcentreerd aan stukken te werken. Als zo rond een uur of 5 de meeste mensen naar huis gaan, wordt het lekker rustig en kun je gewoon lekker doorwerken. Die HNW werkdagen worden zo ongemerkt wel steeds langer.

Vroeger hadden ze kantoortuinen, daar zijn ze van teruggekomen. Maar HNW lijkt daar toch wel erg op, vind je niet? Afijn, binnenkort krijgen we weer een nieuwe ‘vlekindeling’, volgens mij ook weer met 70% werkplekken. Maar veel collega’s hebben werkzaamheden waarmee ze grootste deel van de dag achter de computer zitten. Op maandag, dinsdag en donderdag vooral. Ik overweeg om dan niet filevrij te gaan werken, maar file-loos thuis te gaan werken. Ook iets voor jou? Is misschien ook wel een goed statement richting NS.

Sprak dit verhaal je aan? Deel het op je Facebook en Twitter!