Parkeerschijf

Parkeerschijf

15 juli 2017 0 Door Edgar Zonneveldt

Beste Bert, Inge en Margot,

O.K., treinen staat gelijk aan lijden en klaag-klaag. Ook vanwege het verhullend taalgebruik van de NS; ‘de trein komt over enkele minuten’ nooit eens eerlijk zeggen Te Laat! Uitgevallen!

Heb je de NS overleefd dan komt uitdaging Twee: De Nieuwe Ellende. Wij doen ook aan het nieuwe ploeteren. Niks geen eigen bureau met koetsjes door de straten. Vooral forenzen zijn Altijd Te Laat. Ja, zielig hé. Echter, elk nadeel heb zijn voordeel. Lekker dwalen door het gebouw. Niet met de lift maar met de trap. Goddelijk lichaam heb ik er van gekregen. Kom maar langs als je het niet gelooft.

Een fascinerende uitwas zijn de koptelefoons ten burele. Die zijn in alle soorten en maten te bewonderen. Dopje, intimiderende grote, rooie en zelfs gouden. De vraag ‘héééé’ wat zég je?’ wordt gedempt door het  lelijke witte en daarom natuurlijk vies geworden tapijt. De muziek keus is eclectisch heb ik gemerkt. Ik heb het ook eens geprobeerd. Met Deep Lounge muziek. Jullie kennen het wel. Met zo’n doosje met een Boeddha op de voorkant. Chill! Best lekker hoor. Het werk kreeg daardoor een filmisch karakter, alsof je een buitenstaander was. Lounge-drugs als het ware. Volg je me nog? Did it, done with it, not doing it tomorrow. Word er niet scherper van.

Het Nieuwe Werken dreigde volledig uit de hand te gieren. Staande mensen, werkend op een laptop op een kast. Want geen stoelen meer, volle ‘aanlandplekken’ en met meer dan twee ambtenaren aan één bureau werken, gaat echt niet. Maar er werd een oplossing gevonden; de overheid is innovatief.

Twee teams van ongeveer 80 mensen uit het Centrum werden GE-RE-LO-CEERD naar Plein 40-45 in het Wilde Nieuwe Westen. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat we daar vrijwillig heen gingen. De directie gaf het goede voorbeeld en ging elke dinsdag naar Nieuw West. Goed geprobeerd. De directie bleek daar week na week in splendid isolation alleen in dat grote gebouw te bivakkeren. Niemand ging er vrijwillig heen. Dus gaan we nu rouleren. Om het half jaar een nieuwe kudde. In Nieuw West zijn we onder gewone Amsterdammers. Eigenlijk wel geinig. Daar werken we tenslotte voor. Eens een tijdje geen Centrum en Grachtengordelpubliek. Ook minder rolkoffertjes waarschijnlijk. En in de pauzes volop broodjes met o.a. kousenband op het Plein te scoren. Zijn echt lekker.

De creativiteit viert ook hier hoogtijdagen. Het allernieuwste HNW tool heb ik even naar huis meegenomen om te laten zien. Een mooi uitgevoerde ‘parkeerschijf’ in Amsterdams rood. Op de achterzijde de 12 geboden om HNW in een te krap bemeten kantoorgebouw te optimaliseren. De parkeerschijf dien je te gebruiken als je korter dan 1 uur van jouw werkplek af gaat. Ga je langer dan een uur van je werkplek af, bijvoorbeeld voor overleg dan dien je jouw bureau leeg te ruimen, zodat iemand anders daar kan gaan zitten werken. Echt waar. Ingenieus bedacht en door alle medewerkers smadelijk onthaald natuurlijk. Geen collega’s kunnen betrappen op het gebruik van de ‘parkeerschijf’. Gelukkig is de koffie gratis en erg goed. Als goedmaker voor Het Nieuwe Werken. Hulde daarvoor.

Sprak dit verhaal je aan? Deel het op je Facebook en Twitter!