HNW: meer dan thuiswerken en kantoortuinen….

Beste allemaal,

Het is best een ellende dat nieuwe werken. Geen eigen identiteit meer, iedere dag moeten werken met ‘vreemden’, elkaar alleen nog maar virtueel spreken en het dagelijkse gevecht om een plek. Dat laatste heeft dan wel weer het voordeel dat je getraind bent om in de zomervakantie bij het zwembad met een handdoek een ligbed te claimen. Fotootje van partnerlief en kids ernaast en je waant je weer op je flexkantoor. 

De in eerdere bijdragen beschreven ervaringen zijn de meest gehoorde klachten rondom Het Nieuwe Werken (HNW). Het gaat ook veel mis met de invoering van HNW omdat veel organisaties HNW gebruiken als ordinaire bezuinigingsmaatregel.   Een goed HNW concept bestaat echter niet alleen uit kantoortuinen, wifi, laptops en thuiswerken. Wat dan wel?

HNW is eind jaren ’90 (vorige eeuw) ontstaan vanuit de digitale vooruitgang bij Microsoft. Daar werd toen het alom bekende Office pakket verder uitgebreid. Samenwerken ging eenvoudiger en effectiever en door de verdere opkomst van het internet kon je vanaf iedere plek op de kantooromgeving komen. De eerste HNW concepten waren op deze basis gebaseerd: minder bureaus (je kan toch overal werken), goede samenwerkingssoftware en laptops in plaats van vaste pc’s.

Enkele jaren later bleek dat er toch bepaalde ingrediënten ontbraken. Dat kwam niet alleen door de nieuwe opzet, maar ook door de veranderende maatschappij en klantvraag.

Afdelingen binnen organisaties moeten beter en effectiever met elkaar samenwerken om op de klantvraag in te kunnen spelen. Medewerkers willen meer eigen verantwoordelijkheid en vrijheid in hun werk en de nieuwe generatie medewerkers staat ook anders in het leven. Om hier invulling aan te geven moet een goed HNW concept een geoliede samenwerking zijn tussen Bricks, Bytes, Behaviour en Organisation, oftewel de fysieke werkomgeving, de ondersteunende automatisering, het gedrag/cultuur en de organisatie.

De fysieke omgeving moet passen bij de manier van werken. Er moet een goede mix van concentratiewerkplekken, overlegplekken en ontmoetingsplekken zijn. Je kiest die werkplek die past bij de activiteit die je op dat moment wil uitoefenen. De thuiswerkplek is dan ook een werkplek en nee, er bestaat geen vaste thuiswerkdag of papa/mamadag. In de loop der jaren is dit helaas wel zo gegroeid, maar hoe kun je geconcentreerd thuis werken met jengelende kinderen om je heen?

Ondersteunende automatisering is belangrijk. Je hebt een goed werkende en vooral passende virtuele werkplek nodig om mobiel te kunnen (samen)werken.

Gedrag en cultuur zijn de meest lastige onderdelen van een goed HNW concept. Hier moet de organisatie tijd en geld in investeren en het gewenste gedrag en cultuur bereik je niet in 2 of 3 maanden. Dit heeft zijn tijd nodig en de investering in de MENS is het absoluut waard. De medewerkers zijn immers het kapitaal van de organisatie.

Als laatste wil ik de organisatie aanstippen. Een hiërarchische organisatiestructuur is niet meer van deze tijd. Het past gewoon niet meer in de huidige maatschappij. Nieuwe organische vormen met zelfsturende teams maken het mogelijk om snel op veranderingen in te spelen en eigen verantwoordelijkheid en vrijheid aan medewerkers te geven. De rol van de leidinggevende veranderd hierin wel en is ook noodzakelijk. Van inhoudelijk sturend en controlerend naar faciliterend en coachend. Het management heeft ook een zeer belangrijke voorbeeldgedrag in een goed HNW concept. Niet iedere ‘oude’ manager kan deze stap maken. Vaak zijn managers doorgegroeide inhoudelijke seniors, die vaak moeite hebben met de nieuwe managementvaardigheden waar het nieuwe werken om vraagt. Daar moet je dan ook eerlijk in zijn.

De medewerkers krijgen eigen verantwoordelijkheid en vrijheid, zijn  zelf verantwoordelijk voor hun eigen carrière en persoonlijke groei. En die groei zit niet alleen op inhoudelijke kennis, maar vooral op competenties.

En o ja, die overvolle trein en die files. Daar kan ik nog een apart boek over schrijven. Nederland is voornamelijk een kenniseconomie met kenniswerkers. Waarom moet iedereen om 9 uur beginnen en om 17.00 naar huis? Organisaties moeten hier flexibel in worden. Alle middelen en mogelijkheden zijn aanwezig. In mijn ogen de enige oplossing om het fileprobleem in te perken. We wonen, werken en leven inmiddels in het tijdperk van de 4e Industriële Revolutie. Met de manier waarop wij nu nog werken zijn blijven we echter hangen in het tijdperk van de 2e Industriële Revolutie.

Het Nieuwe Werken, zoveel meer dan thuiswerken en kantoortuinen….

Ik wens jullie nog een mooie werkdag toe!

Sprak dit verhaal je aan? Deel het op je Facebook en Twitter!
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties