Kubu van Oranje

De musical Soldaat van Oranje speelt op het voormalig Vliegkamp Valkenburg, niet te verwisselen met het onooglijke dorp in Limburg. Het was mijn eerste bezoek aan deze musical, maar niet aan de vliegbasis.
 
Een Marinevliegkamp was het. Er stonden Orions, van die hele grote vliegtuigen met propellers die laag over zee op onderzeeërs van de Ruskies aasden. De lange staart van de toestellen zat vol apparatuur.
De MAV, Marine Audio Visuele dienst, zat er ook. Deze maakte onder andere instructiefilmpjes voor…,nou ja, de matrozen. Hoe weet ik dat allemaal zo goed? Nou, Ik heb jaren bij de marine, pardon, Koninklijke Marine, gewerkt. Als ‘Kubu’ én milieumán. Weinig vrouws daar inderdaad. 

En ach; tempoe doeloe. Als kubu kwam ik ook op dat vliegveld. Naast de werven, wapenwerkplaatsen en fregatten, mijnenvegers, onderzeeërs, marinierskazernes en nog veel meer. Maar dat vliegkamp was favoriet.
 
De gebouwen stamden nog uit Duitse tijden. Om de vijand te misleiden en bombardementen te voorkomen zagen ze eruit als boerderijen. Met lekker veel asbest! Wat heb ik daar gesprekken met de audiodienst gevoerd over wéér een Instructiefilmpje over, Laten We Zeggen, de opslag van gevaarlijke stoffen. Marine is procedures.
 
De prachtige voorwereldlijk uitziende Orions in de hangars en niet te vergeten Het Regeringsvliegtuig. De Koningin heeft het vliegveld heel lang kunnen openhouden. Gemakkelijk voor haar, een vliegveld in de achtertuin. Goed beveiligd en niet helemaal naar Schiphol hoeven. ‘Secrets unveiled’ mensen!
 
Maar nu niet meer. De startbaan wordt nu gebruikt als parkeerplaats. De mooie oude loodsen vervallen en zonder ramen. Terwijl ik daar nog met die en die….
En De Trots Der Natie, Het Heliofytenveld…, weg. Heliofytenveld? Dat zat zo: op de startbaan werd een hoop zout en ureum verbruikt. Tegen de gladheid. En dat wil je dus (nee, echt niet) niet naar het milieu laten lekken. Verzilting landbouw bla bla. Daarom had de Marine een heliofytenveld aangelegd (feitelijk een rietmoeras) waarin afvalwater werd gezuiverd voordat het de wijde wereld in ging. Perfect en innovatief. De zuiveringsbakken stonden er nu roestig en scheefgezakt bij.
Onvoorstelbare hoeveelheden water ging er doorheen. Drinkwater. Voor de oefeningen van de brandweer. Wat hadden we daar ook weer voor verzonnen?
 
Marine. Prachtig bedrijf. Elitair en innovatief, toen al. En met een dikke vinger in de politieke pap. Vrijwel elke staatssecretaris had toen een Marine achtergrond, waardoor de bezuinigingen vooral de land- en luchtmacht troffen. Het netwerk was helemaal o.k.
Ondoorzichtig was die marine. Met ontelbare afkortingen. Hele zinnen kon je alleen met letters uitspreken. Dat was handig want buitenstaanders werden zo lekker tot, eueue, buitenstaanders gehouden. Zo doe je dat. Het duurde wel een jaartje of twee voor ik alle afkortingen door had. Zoals VTI. Voorstel tot Inkoop. Ik zeg het er maar even bij.
En dus ook dat Kubu. Maar dat werd vooral gefluisterd door het geüniformeerde deel van de Marine, achter je rug. Kubu, K. Burger.
Sprak dit verhaal je aan? Deel het op je Facebook en Twitter!
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties