Opgeruimd

Opgeruimd

25 maart 2017 Uit Door Inge Eusman

Niet zo heel erg lang na kerst en oud en nieuw is er dat mooie moment dat het ’s avonds als ik de parkeergarage uit rij niet meer pikkedonker is. Vogels snappen als eerste dat het donkerste deel van het jaar voorbij is en beginnen dapper ’s ochtends vroeg te kwetteren. Pas weken later zie je in de reclamekrantjes dat de lente in aantocht is. Mensen zijn blijkbaar wat minder snel in het oppikken van dit soort zaken.

Als je de marketinglui mag geloven hoort een grote schoonmaak er in het voorjaar bij. Al het ‘kuisgerei’, zoals onze zuiderburen dat zo mooi noemen, is dan in de aanbieding. Alles voor een schoon en fris huis. Een opgeruimd huis geeft een opgeruimd hoofd. Andersom geredeneerd is voorjaarsmoeheid dus eigenlijk een teken dat je je nog niet voldoende hebt gestort op de voorjaarsopruiming.

Nu kom ik uit een familie die in elke knijper en postelastiek een wereld van mogelijkheden ziet. Ook allerlei andere spullen zouden in de toekomst nog hun nut kunnen gaan bewijzen. Met als gevolg een royaal gevuld huis met een overvloed aan spullen en spulletjes ‘voor als …’.

Er zijn ook mensen die jaloersmakend goed kunnen opruimen. En zelfs hun inrichting volledig Feng Shui zouden kunnen maken. In Singapore heb ik tot mijn genoegen nader kennisgemaakt met Feng Shui. En dat was meteen nieuwe inspiratie voor een voor ons waarschijnlijk onbereikbaar perspectief van een opgeruimd huis en hoofd. ‘Feng Shui leert welke invloeden vormgeving en inrichting op het welzijn en geluk van de mens hebben, en ook hoe negatieve invloeden veranderd kunnen worden in positieve’.

In Singapore is Feng Shui serious business. Als de zakelijke inkomsten minder zijn dan verwacht wordt een Feng Shui master geraadpleegd. Die geeft adviezen over hoe het tij te keren. De master probeert het evenwicht weer te herstellen door de energieën van aarde, water, metaal, hout en vuur en Yin en Yang in de ruimte in balans te brengen.

Fascinerend dat in Singapore gebouwen helaas 30 graden ‘fout’ stonden voor ‘Prosperity’. Of dat het zo rond 2008 gebouwde reuzenrad de verkeerde kant op draaide waarmee het kapitaal van het financial district zomaar plons de zee in werd geslingerd in plaats van dat de zee het financial district bevloeide tot ‘Abundancy’.

Gelukkig blijken de Feng Shui masters ook pragmatisch te zijn. 60 verdiepingen tellende gebouwen hoeven niet per se afgebroken te worden maar de energie kan hersteld worden door simpelweg de deuren van de entree 30 graden te draaien. Ook voor het geld naar de zee draaiende reuzenrad (mind you; het hoogste ter wereld, dat Feng Shui technisch verder perfect was ingeregeld met 28 personen per capsule en een rondgang van 28 minuten) is een oplossing gevonden. Het mechaniek van het reuzenrad is zodanig aangepast dat het rad nu de juiste kant opdraait. Koste een paar centen maar het effect was verbluffend. Alles dankzij de Feng Shui masters: Sinds een aantal jaren gaat het economisch weer voorspoedig.

Als Feng Shui masters pragmatisch mogen zijn dan mag ik dat zelf toch ook wel?! Oké dan, morgen breng ik weer een lading ‘voor als …’ spullen naar de vuilstort en de kringloopwinkel. Dan plaats ik een hout, vuur, aarde, metaal en water elementje in de tuin. Daarna gaan mijn man en ik in het kader van de Yin en Yang balans in het zonnetje een lekker glaasje bubbels drinken. Een opgeruimd huis, een opgeruimd hoofd; balans hersteld. Eindelijk lente.

Sprak dit verhaal je aan? Deel het op je Facebook en Twitter!