3 x nep

Tot een half jaar geleden gaf mijn telefoon automatisch het laatste nieuws van Nu weer, aangekondigd met een geluidje, dan wist ik dat het er was. De nieuwswaarde van de meldingen was nogal wisselend. Het nieuwtje dat mij deed besluiten om deze dienst te verwijderen, ging over Barbie. De Barbie die beroemd is geworden met ‘Oh Oh Cherso’. Na weer een operatie was ze nu tevreden over haar borsten, meldde mijn telefoon. Wat een nepnieuws, dacht ik toen. Niet dat ik aan het waarheidsgehalte van dit nieuwtje twijfelde, maar mijn interesse in de borsten van Barbie is nihil. En nee, er was geen foto bij het bericht. Eigenlijk was het nepnieuws in de zuivere betekenis van het woord, niet in de betekenis die het nu heeft, die van vals nieuwsbericht. Maar er zijn ook mensen die nep gebruiken om aan te geven dat ze het ergens niet mee eens zijn: als een politieagent jou een bekeuring geeft, dan zeg je dat hij een nepagent is, bijvoorbeeld.

***

Omdat jij op deze Valentijnsdag met een collega uit eten bent, heb ik vanavond onze liefdesbaby’s gevoederd en gelaafd. Toegegeven, nu ze 15 en 17 zijn, kunnen ze dat ook zelf, maar daar gaat het niet om. Het gesprek aan tafel ontstond door de twee rode rozen die daar in een vaas stonden. De jongste vertelde dat hij met een vriend op school had afgesproken dat ze elkaar een roos zouden geven, dan hadden ze tenminste allebei wat. En toen vriend en hij ook nog een roos van hun vriendinnen kregen, hadden ze er twee en hoorden ze opeens bij de populaire kinderen van de klas. Want er waren er ook nogal wat met niks. Die rozen hadden ze een paar weken terug al geregeld: je maakte een kaartje, betaalde en de school zorgde ervoor dat de roos met het kaartje eraan vandaag in de juiste klas werd bezorgd. De oudste vertelde dat hij z’n hele schoolcarrière nooit iets had gekregen. In mijn schooltijd bestond Valentijnsdag nog niet. Ik denk dat ik ook nooit iets zou hebben gekregen – of hebben durven geven. Misschien zit daar de crux. Nepdag! En zo’n afspraak om elkaar een roos te geven, maakt die het nep? Het is wel een blijk van kameraadschap.

***

Vanochtend op het station, in de enorme hal, was het weer razend druk. De stromen van de mensen die aan de ene kant van het station en van de mensen die aan de andere kant naar buiten moeten, zijn vrij duidelijk en botsen niet. Maar als er weer een trein is aangekomen, spugen de roltrappen van het perron naar de stationshal erboven een nieuwe stroom mensen uit, dwars op de stromen naar de twee uitgangen. Toch zijn er altijd mensen die zich door deze chaos bewegen zonder echt op te kijken van de telefoon die ze voor zich houden. Vanochtend kon ik zo’n man nauwelijks ontwijken. ‘Boe!’ zei ik nog bij wijze van groet tegen hem, toen hij zijn weg zonder opkijken vervolgde . Geen reactie. Doe die neptelefoon toch weg! Het gebeurt hier, niet op je scherm …

Sprak dit verhaal je aan? Deel het op je Facebook en Twitter!