Goede voornemens

Omdat je iets niet goed doet, omdat er iets uit de hand is gelopen, omdat het anders moet. Omdat je ontevreden bent of omdat iemand anders ontevreden is. Zijn er nog andere redenen voor een of meer goede voornemens? Omdat het er nou eenmaal bij hoort aan het begin van een nieuw jaar. Niks om vrolijk van te worden dus.

Vooruit dan maar weer. Eerst iets makkelijks. Onze nieuwe kat, jong, speels en nieuwsgierig, is in de vitrage op onze slaapkamer geklommen. Opgetogen gleed, nee scheurde hij weer naar beneden. En nog eens en nog eens. Op oude schilderijen van zeeslagen zie je wel eens vlaggen waar de kanonskogels duidelijk dwars doorheen zijn gevlogen – zoiets. Ik zal dus komend jaar iets nieuws ophangen, al zal dat wellicht iets moeten zijn waarin kattennagels zich niet zo fijn kunnen vasthaken.

Multitasken is een illusie. Dat dit voor mij geldt, wist ik al – maar anderen en met name vrouwen kunnen het dus ook niet. Waar het om gaat is dat als degene tegenover jou naar zijn telefoon kijkt in plaats van naar jou, je dus zeker weet dat hij die telefoon interessanter vindt. Ik zal daarom in het nieuwe jaar eenieder tegenover mij die naar zijn telefoon kijkt, vanaf dat moment negeren, doodzwijgen en zo nodig op zijn nummer zetten.
Hier ga ik het knap druk mee krijgen.

Ik zou mijn kledingkast kunnen opruimen want daar zitten de nodige dingen in die ik nooit meer draag en ook nooit meer ga dragen. Dat zou ruimte geven. Maar het is ook zonde om iets weg te doen wat niet stuk is. Daar moet je naartoe groeien. Daarom ga ik mijn kledingkast opruimen als ik eraan toe ben.
Kan dat, een voorwaardelijk goed voornemen?

Omdat het belangrijk is om je genuanceerd te uiten. Omdat je je lief moet bezingen, bloemrijk moet beschrijven, al is het allemaal maar in gedachten. Daarom zal ik mijn zoons blijven lastigvallen in taal, met taal, met boeken en verhalen die ze moeten lezen.

Als ik eerlijk ben, moet ik toegeven dat ook ik te vaak automatisch, zonder aanleiding en zonder nadenken, even op mijn telefoon kijk. Ik neem me voor dat niet meer te doen.

Zitten is het nieuwe roken, zeggen ze. Fijn is dat, met een zittend beroep. Maar goed, ik neem me voor om meer koffie te drinken die ik een verdieping hoger of lager haal.

Ik voel nog meer voorwaardelijke goede voornemens aankomen, over het opruimen van de schuur, over het wegdoen van boeken die ik nooit meer ga lezen, over het graven van een vijver in de tuin, over nog meer dingen, denk ik.

Ik neem me voor iets te doen om de wereld te verbeteren. Wat? Daar ga ik over nadenken terwijl ik een goed glas wijn drink, rood, denk ik, naast mijn lief op de bank. Ik neem me voor haar ook in te schenken. En chips en nootjes te pakken. En dan nog eens in te schenken. Zo meteen.