Omarm migranten!

Omarm migranten!

20 september 2016 Uit Door Diversen

door Britt Laan, Jamunha Guillot en Wessel Roodhof

De afgelopen jaren zijn er veel vluchtelingen naar Europa toe gekomen, onder andere ook naar Nederland. We hebben geprobeerd om de vluchtelingenstroom te stoppen of in ieder geval te verminderen, toen dat ons dat niet lukte, hebben we naar manieren gezocht om te kunnen dealen met de grote aantallen die ons kleine landje binnen zijn gekomen. Vluchtelingen kregen rust, onderdak en veiligheid. Dit hebben wij allemaal aangeboden in een zeer korte tijd. Helaas zorgde dit voor veel onrust onder de bevolking in Nederland, en vaak wordt er met een negatieve blik naar de situatie gekeken.

Laten we met een positieve vibe hiernaar kijken. Kunnen we de vluchtelingen niet helpen op een manier dat iedereen hiervan kan profiteren? “Nederland heeft al genoeg problemen, vluchtelingen moeten we er niet nog bij krijgen.” Nederland heeft inderdaad genoeg problemen (die niets zijn in vergelijking met de problemen in andere landen), het tekort aan docenten bijvoorbeeld. De kwaliteit van het onderwijs gaat sterk achteruit als gevolg van het feit dat er veel te weinig gespecialiseerde docenten te krijgen zijn. Klassen worden te groot, Kinderen die speciale aandacht nodig hebben kunnen dat hierdoor niet krijgen. Het tekort aan docenten…het overschot aan immigranten… waarom leiden we hoger opgeleide immigranten niet op tot vloeiend Nederlands sprekende docenten?

Vaak hebben hoog opgeleiden die uit hun eigen land gevlucht zijn, niet de correcte papieren of de papieren zijn niet gelijkwaardig aan de papieren in Nederland. Het kost veel moeite, tijd en geld om dit probleem op te lossen. Er bestaan al internationale schakelklassen voor jongeren, waarom starten we dit niet ook voor volwassenen? Met een groot aantal uren Nederlands in de week, en het vak dat hij of zij zou willen geven, kan het tekort aan docenten opgelost worden. Het onderwijs verbetert, leerlingen krijgen meer individuele aandacht en de vluchtelingen integreren op een totaal nieuwe en efficiënte manier in onze Nederlandse cultuur. Ze komen in contact met jongeren, en met een totaal ander onderwijssysteem. Ook kan Nederland een voorbeeld zijn voor andere Europese landen.

We hopen met dit plan dat landen in de EU die met hetzelfde probleem zitten, kijken naar onze manier van doen en het zelf ook gaan toepassen. Een win-win oplossing voor Europa én de vluchtelingen.

Sprak dit verhaal je aan? Deel het op je Facebook en Twitter!