De witte gekte voorbij…

De witte gekte voorbij…

19 maart 2016 Uit Door Raymond Wijker

Ieder jaar weer zijn duizenden medelanders in de wintermaanden in rep en roer. Kriebels, kooplust, trainen, inpakken en met stress uiteindelijk de straat uitrijden. Dit fenomeen noemen we ook wel ‘wintersport’ (of op chique wijze ‘skivakantie’ ).
De voorbereidingen starten met het bestuderen van de laatste wintersportmodetrends. Er worden vele Euro’s aan kekke skioutfits uitgegeven. Want ja, je moet wel een beetje smoelen op de piste en op het terras en het gebrek aan skitechniek wordt zo netjes verbloemd.

De naderende wintersportvakantie zie je alom in het straatbeeld: skiboxen (ont)sieren de heilige koeien, en met dit totaalplaatje wordt dan minimaal een week rondgereden. “Kijk buurtjes; wij gaan weer naar de sneeuw!”. In de laatste week voor de grote uittocht wordt de reisstrategie bepaald: houden we de kids een dag eerder vrij van school? Vertrekken we vrijdagochtendvroeg? Overnachten we onderweg of halen we een nacht door op de Autobahn? Tot slot worden de laatste boodschapjes gehaald om de reis van 10-12 uur door te komen en begint het minutieus inpakken van de reiswagen. Iedere mm2 wordt gebruikt en volgepropt met die zo onhandige skiuitrusting. Vol stress en adrenaline MOET het huis nog hoognodig grondig schoongemaakt worden en met bolle ogen pak je uiteindelijk nog dat ene uurtje rust.

In het holst van de nacht vertrekken we in een volgepropte auto naar het onbekende. Iets sneller dan is toegestaan haasten wij ons richting het Walhalla van de snelheidsduivels, de Duitse Autobahn! Na het bord Deutschland jagen wij onszelf als malloten over de Autobahn. Met minimale rustpauzes naderen wij dan eindelijk de Alpen en de snel groeiende files.

Na aankomst telt ieder moment. De komende week trek je van skilift naar skilift, raas je als een idioot de hellingen af en red je je vege lijf door medesporters te ontwiijken die denken dat ze Tomba la Bomba zijn. Aan het einde van de dag drink je de doodsangst weg tijdens de après-ski! Na borden vol met schnitzels en spaghetti is het zo maar vrijdag, de laatste dag. Traditiegetrouw de dag om na te denken over de terugreisstrategie. De uitreisfile willen we immers voor zijn!

Zaterdagochtend om 04.00 uur jakkeren we met verrassend veel andere landgenoten over de Autobahn om uiteindelijk op de laatste strecke Oberhausen-Arnhem aan te komen. Nog 80 km vol gas om links en rechts inhalend Nederlands grondgebied te bereiken. We made it!
Wat een heerlijke week was het weer. Uiteraard blijven we nog een paar dagen met de skibox op het dak rijden voor de jaloerse blikken (mogen jullie nog?) en om rustig af te kicken.

Waar zijn we toch eigenlijk mee bezig? Stress, doodsangsten op de Autobahn, onveilige sportsituaties, te veel eten en drank. Dat allemaal voor een ‘ontspannen’ week? Gekkenwerk! Maar toch, we boeken gelijk weer voor het volgend jaar. We kunnen niet zonder. Het zit in ons DNA en is verslavend. Dus ALPENLANDEN: we komen volgend jaar weer gewoon terug en bereiden ons voor op een nieuw seizoen De Witte gekte voorbij…

Sprak dit verhaal je aan? Deel het op je Facebook en Twitter!