Werk & geluk

Werk & geluk

5 maart 2016 Uit Door Maarten Ka

‘s Ochtends, op het perron, turen de meeste wachtenden naar het scherm van hun telefoon. Het ziet er wat wonderlijk uit. Niet alleen omdat ik mijn telefoon in mijn tas laat, maar ook omdat ik er mijn van huis meegebrachte Volkskrant uithaal, hoor ik bij een zeer kleine minderheid. Ik lees dus liever de krant dan mijn telefoon.
Uit de krant, in dit geval een in de coupé aangetroffen restje Financieel Dagblad, weet ik dat de meeste telefoontuurders hun ongeluk tegemoet gaan. Ze gaan namelijk naar hun werk. Of naar school.

In The Economic Journal is een artikel verschenen over een in Engeland gedaan onderzoek naar de bezigheden die ons gelukkig maken (zie fd.nl/geluksonderzoek). Tienduizenden Britten hebben via een app op hun smartphone (‘Mappiness’) desgevraagd, op willekeurige momenten van de dag aangegeven hoe gelukkig zij op dat moment waren en wat zij daarbij aan het doen waren. De onderzoekers hebben ruim een miljoen zo verzamelde momentopnames geanalyseerd. En wat bleek: het minst gelukkig, ruim 20% minder dan normaal, zijn we als we ziek op bed liggen. Na een heuse griep vorige week zou ik zeggen dat je voor deze conclusie geen wetenschappelijk onderzoek hoeft te doen.

Interessanter is de uitkomst dat de eerstvolgende ongeluksbrenger ‘werken & studeren’ is. Dat maakt ons – nou ja, de Britten, maar da’s nog altijd een Europese uitkomst – 5,4% ongelukkiger.

En wat maakt ons het gelukkigst? Vrijen: +14,2%. Was daar wetenschappelijk onderzoek voor nodig? Theater, dansen & concert: +9,3%. Tentoonstelling, museum & bibliotheek: +8,8%. Computerspelletjes: +2,4%.

Ik zou me eerst even tot mijn oudste zoon willen richten. Weet jij wel, jongen, wat een verspilling al die uren achter dat computerscherm zijn, al die uren die je ook in een museum had kunnen doorbrengen, of bij een concert? En weet je wat nog veel leuker is?

En voor mijn jongste zoon: weet jij dat het maken van huiswerk een daling van jouw geluk veroorzaakt van slechts 0,7%? Voel je niks van! En weet je wat je wel moeilijk goed voelt?

Het begrip geluk in dit onderzoek is het hedonistische begrip: het plezierige gevoel, het genot, dat mensen op enig moment ervaren. Andere definities van geluk zijn mogelijk. Maar de economische wetenschap kan met dit geluksbegrip en de uitkomst van dit onderzoek goed uit de voeten. Die uitkomst bevestigt dat werken negatief nut oplevert en dat je daarom mensen moet betalen om het toch te doen.

Tja, sta je daar op het perron (wachten: -3,5%), op weg naar je werk (forenzen: – 1,5%), met het vooruitzicht van een domper van -5,4% als je eenmaal op kantoor of school bent aangekomen. Vergadering? Toe maar: -1,5%. Terwijl ik niet mijn telefoon en wel mijn krant pak, denk ik nog even tevreden terug aan het fietsen met mijn vrienden gisteravond (sporten: +8,1%) en het herstelbiertje na afloop (drinken: +5,5%). Als ik een ochtendmens was, ging ik nu fluitend naar mijn werk. Dat kan ik niet wetenschappelijk verklaren – maar het is zo.

Sprak dit verhaal je aan? Deel het op je Facebook en Twitter!